MooiMergelland.nl

Inloggen of inschrijven

Hoog water

  • 1 reactie

  • Rubriek: Geschiedenis

De storm raast en blaast het water van de Maas voort. Het toch al hoge water, dat uit de hemel is gevallen in Frankrijk en België, heeft schuimkoppen. De rivier waant zich een zee. Meeuwen laten zich achterstevoren met de stroom meedrijven richting Maastricht om zich, iets voorbij de jachthaven, los te maken van het water en zwalkend als dronken carnavalsvierders terug te fladderen, richting Visé. 

Het is geen nieuws, dat hoge water. Het is van alle tijden. In de kronieken van de Limburger Koerier uit 1902 wordt er al gewag van gemaakt. En op mijn beeldscherm staan foto’s uit 1928 en 1938 waarop een bootje in de Diepstraat vaart. Want de bewoners van die mooie oude Diepstraat, die toen nog Dorpstraat heette, hielden destijds de voeten niet droog bij hoog water. Hoe ik dat weet? 

Omdat ik mij, sinds ik in Eijsden ben komen wonen in 1982, heb geabonneerd op Uit Eijsdens Verleden, een tijdschrift dat zo’n vier keer per jaar over de geschiedenis vertelt, over de voltooide en onvoltooide tijd van Eijsden, Breust, Caestert, Mesch, Oost en Maarland. Over mensen en dingen die voorbij zijn. Religie, taal, cultuur, families, handel en topografie: het komt allemaal voorbij. 

Het blad wordt uitgegeven door de Stichting Eijsdens Verleden, die aanstaand najaar al 45 jaar bestaat. Sinds een paar jaar mag ik eindredacteur van het tijdschrift zijn. Ik maak dan ook graag reclame voor het werk van de Stichting Eijsdens Verleden. Kijk maar eens op www.eijsdensverleden.nl wat zij allemaal doet. En snuffel ook eens in de collectiebank waar honderden foto’s te vinden zijn uit het omvangrijke archief van Eijsdens Verleden. Het is een kostbare schat, een bewaarplaats van ons collectief geheugen. Fotocollectie Eijsdens Verleden

De komende tijd zal ik regelmatig een stukje schrijven op deze plek. Niet alleen over Eijsdens Verleden, ook over de andere historische kringen die in mooi Mergelland mooi werk verrichten en het verleden van onze kernen levend houden. En zo af en toe zal ik wellicht ook wel eens mijn hart luchten over het heden.

Lucia M.J. Geurts

Bij de foto: Hoog water in de Diepstraat 1928. EV 6560.

Deel dit bericht!

Reacties

Rene Spronck
17 februari 2020

Goed geschreven Lucia. Chapeau!!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.