MooiMergelland.nl

Inloggen of inschrijven

Bloesem

We zien het nog niet, maar het komt eraan, misschien wel sneller dan ons lief is dit winterloze jaar: de bloesemende fruitbomen. Ik verlang naar die explosie van pracht en praal, uitdagende koketterie vol levenslust. Op het Mariaplein in Eijsden aan de Maasoever staat een monument, gehouwen uit blauwe Belgische hardsteen door de kunstenaar Cor van Noorden. Jarenlang woonde hij aan de Diepstraat. Het beeld, een groot oog op een ferme sokkel, heet ‘De bloesem van het niets’. Een naam die tot nadenken stemt. Het beeld heeft wel iets weg van een boom met een enkele vrucht in wintertooi, schijndood.  Als je door het oog kijkt zie je het leven van het stromende water van de Maas en van de bewoners van Lanaye aan de overkant. De kunstenaar kan ons niet meer verklaren wat hij bedoeld heeft met het beeld want hij is in 2014 gestorven op 86-jarige leeftijd. 

Op mijn bureau ligt een boekje dat ook over bloesem gaat, ‘Relicten uit ons fruitverleden’. Het is uitgegeven door het Pomologisch Genootschap Limburg (PGL), een vereniging van mensen die zich inzetten voor het behoud van de Limburgse fruitcultuur. Auteur Jean Slijpen beschrijft het fruitverleden in onze regio in al zijn facetten: de fruitsoorten met prachtige namen als Basterddike, ’t Eesjdener en Groésselder Kleumpke, de Mhaerder Sjietpruumkes, de Sjweikeser Rèngelaot, Fondant de Charneux of Legipont; en ook de mandenvlechters, de plukladder, de kwekerijen, de oogst en de veiling. Het beste van het boekje zijn de vele foto’s. Ze stralen. Op de achterzijde bezat een dikke hommel zich aan de nectar uit een sneeuwwitte bloesem. Nog even, het komt er weer aan!

Kijk voor meer informatie over Cor van Noorden op de website van Stichting Eijsdens Verleden en voor het boekje ‘Relicten uit ons fruitverleden’ op de site van het PGL.

Lucia M.J. Geurts

Foto beeld EV11584 en foto kersenbloesem EV5650

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.