MooiMergelland.nl

Inloggen of inschrijven

Ergotherapeut in opleiding

Hallo, ik zal mij eerst even kort voorstellen. Ik ben Leslie Steijns, 28 jaar oud en woonachtig in Margraten. Ik ben een vierdejaars student aan de opleiding ergotherapie te Hogeschool Zuyd in Heerlen. Momenteel loop ik twee dagen per week stage bij In Harmony in Mheer en bij Ergotherapiepraktijk Husson in de gemeente Eijsden-Margraten.

Velen zullen zich afvragen, wat is nou ergotherapie? Ergotherapie is een veelzijdig beroep. Een ergotherapeut kijkt naar het dagelijks handelen en richt zich tot het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die door ziekte of beperking een lichamelijke of psychische beperking hebben. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten kinderen die door een probleem in de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven. Maar ook mensen met beginnende dementie worden door ergotherapeuten getraind om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en word er gekeken naar de belasting/ belastbaarheid van de mantelzorger. Daarnaast kijkt de ergotherapeut naar de toe- en doorgankelijkheid van de woning, maar ook naar hulpmiddelen om alle daagse handelingen zoals bijv. eten voorbereiden makkelijker te maken.

Ergotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar, dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Uitbreiding van de uren zijn mogelijk. U kunt de ergotherapeut bezoeken in een praktijk maar de ergotherapeut kan ook bij u thuis komen.

Samen met de vrijwilligersorganisatie Hestia heb ik rondom de tafel gezeten. De intentie hiervan was om te kijken wat we eventueel voor elkaar zouden kunnen betekenen en kijken naar mogelijke samenwerkingsverbanden.

Mijn vraag was wat ik als beginnend ergotherapeut kan betekenen voor de inwoners van Mheer. Mheer is een dorp waar vele elkaar kennen en elkaar helpen waar mogelijk is. Dit vind ik mooi om te zien! Om formele zorg voor u wat toegankelijker te maken, heb ik een sociale kaart gemaakt, zodat u een beter inzicht heeft in de professionele zorgorganisaties in- en rondom Mheer. Daarnaast hoop ik hiermee te bereiken dat u weet wat de professionals van de zorgorganisaties voor u kunnen betekenen en waar deze zich bevinden. De meeste professionals bevinden zich in uw eigen dorp, waardoor verder reizen vaak niet nodig is. Deze sociale kaart zou ik graag willen presenteren tijdens een bijeenkomst die ik wil gaan organiseren met professionals. De sociale kaart kunt u dan meenemen middels een kleine folder. Daarnaast kunt u tijdens deze bijeenkomst vrijblijvend vragen stellen. Meer informatie over deze bijeenkomst zal spoedig volgen.

Bedankt voor de tijd die u genomen heeft om dit te lezen en hopelijk tot ziens!

Leslie Steijns,
Ergotherapeut in opleiding

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.