De thermometer op mijn werkkamer geeft 38 graden Celsius aan. En hoewel ik erg geniet van warm zomers weer, vind ik dit wel een beetje te veel van het goede. Ik kan natuurlijk verkoeling zoeken in het zwembad, maar corona weerhoudt me nog daarvan. Zwemmen in de Maas; zou dat een optie zijn? Bij het Bat zijn al pootjebaders gesignaleerd. Verderop bij Oost in de Eijsder beemden duiken stoere jongens het grindgat in, aangespoord door een paar meisjes, die er even later ook aan moeten geloven. Maar ik ben huiverig om rivier of plas in te gaan. Is het water wel schoon? Krioelen er geen enge beestjes in? Zelf ben ik opgegroeid aan de Maas in Schiedam en in mijn jeugd, eind jaren vijftig, hadden we nog geen weet van zware metalen, blauwalg of botulisme. Niets was leuker dan zwemmen in de druk bevaren rivier en kopje ondergaan in de lange boeggolven van de reusachtige schepen.
Ook voor de jeugd van Eijsden was zwemmen in de jaren vijftig en ver daarvoor een gewoon zomers vermaak. Redacteur Jo Debeij schrijft voor het blad Uit Eijsdens Verleden over ‘Jongens van de Maas’; verhalen over mensen die hun jeugd hebben doorgebracht bij de rivier. En uit al die verhalen komt altijd weer naar voren dat zij ’s zomers heel wat uurtjes doorbrachten aan en in het water. “Het zuidelijkste ‘strand’ bevond zich bijna aan de Belgische grens met Lixhe/Visé. Ook de plek waar de Voer in de Maas uitmondt was zeer geliefd. In de jaren vijftig werd er driftig gevist en geplonsd bij ‘de buis van de Zinkwit’ onderaan de Diepstraat en, naargelang de jongens ouder en stoerder werden, kwamen er nieuwe zwemplekken bij. Zo werd er gedoken in het diepere Maaswater in de bocht van de Trichterweg waar nu de haven van de watersportvereniging Eijsden (WSV) is”, aldus Jo Debeij in een van zijn artikelen. De foto bij dit verhaal komt uit het rijke archief van de Stichting Eijsdens Verleden en stamt uit 1917. Ze is gemaakt door fotograaf Raeven en toont dertien jongens die, ondanks de Grote Oorlog aan de overkant, heel relaxt zitten bij de uitloop van de Voer bij kasteel Eijsden, het Buske genaamd.
Inmiddels plak ik aan mijn stoel en heb ik het gevoel langzaam te smelten. Kom vooruit, flink zijn, net als die mènnekes uit 1917. Neem een duik! Jazeker…in het opblaasbadje van de kleinkinderen.
Lucia M.J. Geurts
Bij de foto: Achterste rij v.l.n.r. Zjeng Huijnen, Jules Jeukens, Baer Palmen, Michel Pachen, Zjeng Schiffelaers, Guillaume Crousen, Guillaume Theunissen en Emile Theunissen. Voorste rij v.l.n.r. Zjengske Crousen, Zjirra Schroen, Zjeng Theunissen, Victor Huijnen en Pierre Jeukens. Foto EV 1509