Mooimergelland.nl

Inloggen of inschrijven

Jaarverslag en strikjes

 Column van Stan Spauwen

 (mei 2019)

Jaarverslag en strikjes.

Zo vlak na Pasen borrelt bij menig Eijsdenaar het "Bronkgevoel" naar boven.

De committee's ontwaken uit hun winterslaap. De heilighuisjes worden van de zolders gehaald en voorzien van een verse lik verf.

De Jonkheden beleggen voorbereidende sessie's in de dorpscafe's en het Processiecommittee publiceert de precieze route.

Het Jonkheidsbestuur klopt aan met het verzoek om hun jaarverslag bij te schrijven (in het dialect) in het lijvige van een vetleren kaft voorziene boek. Een klus die ik sinds 1983 op me heb genomen. Telkens weer een een pagina of dertig (A4-formaat) tekst neerschrijven gelardeerd met foto's en tekeningen.

Een monnikenwerk. Dat wel. Per pagina ongeveer een uur in de weer. Dat zijn jaarlijks een uur of dertig. Maal 36 jaar. Dat maakt meer dan 1000 manuren in mijn leven jaarverslag. Of 36 maal 30 pagina's dat is intussen een boekwerk van meer dan 1000 pagina's. Och 't houdt je jong.

Intussen hebben alle generaties Jonkheden aangebeld en kan ik van kortbij de wederwaardigheden  van de jeugd op de voet volgen. En zien hoe de tijden langzaam veranderen.

Zoals dit jaar, als 4 pagina's in het jaarverslag gaan over de dit jaar in januari op 92-jarige leeftijd overleden mevrouw Fien. Zij heeft veel voor het Jonkheid in Eijsden betekend. Zij heeft meer dan 60 jaar de groene strikjes van het Jonkheid gemaakt. Zestig maal een paar honderd groene strikjes per jaar. Duizenden meters groen lint verwerkt.

In 1995 kwam 't tot een 40-jarig jubileum en in 2005 had de toenmalige Jonkheid zelfs de eer om een gouden stukje aan Fien uit te reiken. En Fien ging door. Ruim 80 was ze toen ze het stokje overdroeg aan haar dochter.

De Kapitein van het Jonkheid hield tijdens de begrafenis een toespraak en begon met de volgende vier regels:

"Bronk is voor ons 't Jonkheid van Eijsden.

't Jonkheid van Eijsden is het groene strikje.

't Groene strikje is Fien.

Bronk zonder Fien zal niet meer hetzelfde zijn".

Waarin een klein dorp ineens groot kan zijn om iets kleins. De groene strikjes van Fien. Die overigens van onze koning nooit een lintje of strikje heeft gekregen!Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.